Kur'an

Kur'an

Monday, December 19, 2011

Datule - hrana i lijek



«Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, 
pa jedi i pij i budi vesela.» (Kur'an-Maryam,25,26)
 
Hemijski sastav datula

Procenat šećera u datulama iznosi oko 70%, proteina 20%, i masti oko 3%.
Datule su bogate mineralima, kalcijumom, kalijumom, željezom, i sadrže priličnu količinu vitamina B i C.

Hranjiva vrijednost datula


Čovjek može živjeti samo od datula dugo vremena, jer su bogate šećerima, Lahko su probavljive i organizam ih lahko apsorbuje. Datule su siromašne mastima i proteinima, i ako se ishrana ograniči samo na datule, to može uzrokovati mršavost. A ako ih osoba konzumira uz čašu mlijeka, onda oni zajedno čine potpunu ishranu iz svih aspekata, jer mlijeko sadrži dovoljne količine masti i proteina.
Mnogi beduini žive od suhih datula i kozijeg mlijeka, i oni su dobrog zdravlja, rijetko ih pogadjaju hronične ili zloćudne bolesti, i nisu gojazni.
-         Datule imaju umirujuće djelovanje, tako što djeluju na štitnu žlijezdu; zato doktori savjetuju da se ujutro daju datule nervoznoj djeci i starijim osobama, za bolje raspoloženje.
-         Razmekšane datule u vodi imaju diuretičko i laksativno djelovanje.
-         Datule sadrže minerale kalcijum i kalij, i najbolje su za neutralisanje želučane kiseline, jer nakon probave iza njih ostaje pepeo koji neutrališe kiselinu nastalu nakon konzumiranja hrane bogate proteinima kao što su riba i jaja.
-         U 100 g. suhih datula nalazi se oko 284 kalorija.



(Knj. Poslanikova ishrana, Dr. Abdul-Basit Muhammed el- Sajjed)

No comments:

Post a Comment