«Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe,
pa jedi i pij i
budi vesela.» (Kur'an-Maryam,25,26)
Hemijski
sastav datula
Procenat šećera u datulama iznosi oko 70%,
proteina 20%, i masti oko 3%.
Datule su bogate mineralima, kalcijumom,
kalijumom, željezom, i sadrže priličnu količinu vitamina B i C.
Hranjiva
vrijednost datula
Čovjek može živjeti
samo od datula dugo vremena, jer su bogate šećerima, Lahko su probavljive i
organizam ih lahko apsorbuje. Datule su siromašne mastima i proteinima, i ako
se ishrana ograniči samo na datule, to može uzrokovati mršavost. A ako ih osoba
konzumira uz čašu mlijeka, onda oni zajedno čine potpunu ishranu iz svih
aspekata, jer mlijeko sadrži dovoljne količine masti i proteina.
Mnogi beduini žive
od suhih datula i kozijeg mlijeka, i oni su dobrog zdravlja, rijetko ih
pogadjaju hronične ili zloćudne bolesti, i nisu gojazni.
-
Datule
imaju umirujuće djelovanje, tako što djeluju na štitnu žlijezdu; zato doktori
savjetuju da se ujutro daju datule nervoznoj djeci i starijim osobama, za bolje
raspoloženje.
-
Razmekšane
datule u vodi imaju diuretičko i laksativno djelovanje.
-
Datule
sadrže minerale kalcijum i kalij, i najbolje su za neutralisanje želučane kiseline,
jer nakon probave iza njih ostaje pepeo koji neutrališe kiselinu nastalu nakon
konzumiranja hrane bogate proteinima kao što su riba i jaja.
-
U 100 g.
suhih datula nalazi se oko 284 kalorija.
(Knj. Poslanikova ishrana, Dr. Abdul-Basit
Muhammed el- Sajjed)
No comments:
Post a Comment