«A oni sretni, ko su sretni? Bit će medju
lotosovim drvećem bez bodlji, i medju bananama plodovima nanizanim.» ( Kur'an-El-Vakia,27-29)
Drevni
narodi nazivali su bananu hranom filozofa, jer je banana bila glavna hrana indijskih
učenjaka i filozofa, i pomagala im je za razmišljanje i meditaciju.
Banana
predstavlja jedan od važnih izvora koji opskrbljuju organizam ugljikohidratima
koji pružaju organizmu energiju i toplotu.
Savjetuje
se da se banana konzumira kada je zrela, jer ugljikohidrati koji se nalaze u sirovoj
banani sastoje se od škroba koji je nesladak i težak za probavu, a u zreloj
banani se veći dio škroba pretvara u šećere, koji su lahko probavljivi i
prijatnog slatkog okusa
Sljedeća
tabela objašnjava hranjivu vrijednost za100 g zrele banane;
Voda
|
73,5 g
|
Proteini
|
1,3
g
|
Masti
|
4 g
|
Ugljikohidrati
|
24
g
|
Vlakna
|
0,5 g
|
Vitamin
A
|
430
iu
|
Vitamin
B
|
0,09 mg
|
Vitamin
B
|
0,06
mg
|
Nikotinska
kiselina
|
0,6 mg
|
Vitamin
C
|
10
mg
|
Pantotenska
kiselina
|
0,2 mg
|
Limunska
kiselina
|
150
mg
|
Kalij
|
420 mg
|
Kalcijum
|
8
mg
|
Mangan
|
31 mg
|
Magnezijum
|
0,64
mg
|
Željezo
|
0,6 mg
|
Fosfor
|
28
mg
|
Banana - hrana i lijek
Savremena
istraživanja dokazuju da banane pomažu u liječenju dijareje i nekih poremećaja
probanog trakta. Zahvaljujući svojoj mehkoći, sastavu koji neutrališe kiselinu
i lahkoj probavljivosti, banana je postala jedino sirovo voće koje smiju
konzumirati osobe s čirom (ulcerom).
Jedno
od najvažnijih svojstva banane jeste i to što nema hrane koja ima veću hranjivu
vrijednost, i što je bogata kalijem, koji sprečava visok pritisak.
Banana
sadrži vitamine; A, B i C, i jedna banana pruža djetetu u razvoju četvrtinu
dnevne potrebe za vitaminom C. Bogata je i nijacinom, riboflavinom i tijaminom;
pored toga nalazimo da je sadržaj natrija u banani jako mali i ne sadrži
holesterol. Sadrži prirodni šećer koji je 50% veći nego u jabuci, i banana,
oprečno raširenom mišljenju, ne izaziva gojaznost.
(Knj. Poslanikova s.a.v.s ishrana,
Dr. Abdul-Basit Muhammed el- Sajjed)
Banana sadrži triptofan,
aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta,
poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretniji.
Opća slabost i umor najčešći su pokazatelji potrebe za kalijem. Težak fizički rad ili naporna sportska aktivnost zahtijevaju obnovu kalijem, koji uz dodatak magnezija posve nadoknađuje iscrpljene tjelesne zalihe, vraća mišićni tonus i obnavlja tjelesnu kondiciju.
Suzana Tomašević,dipl.ing. nutricionistica
Moći i čuda banane
Kad biste se kojim slučajem našli na pustom otoku, trebali biste dvije stvari za preživljavanje - vodu i drvo banane
Sadrži i veliku količinu kalija,
koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog
sustava. Glavna uloga kalija je održavanje funkcije staničnih stjenki, s tim da
količina kalija i natrija mora biti usklađena, jer kalij ostaje u stanicama, a
natrij izvan njih.
Druga važna zadaća ovog minerala je održavanje
koncentracije i djelovanje magnezija, minerala neobično važnog za srce. Ako je
razina jednog od njih u krvi niska, vrlo je vjerojatno da će i razina drugog
biti niska. Održavanje stanične ravnoteže s naglaskom na kalij, jedna je od
glavnih strategija u borbi protiv srčanih i kancerogenih oboljenja. Kalij je
također od temeljne važnosti za optimalno energetsko stanje tijela.
Nedovoljna količina kalija u organizmu može dovesti do srčanih tegoba, stanja
opće tjelesne slabosti, umora i razdražljivosti. Osobe koje pretjerano uživaju
u slanoj hrani posebno bi trebale pripaziti na dovoljan unos kalija, jer bi u
protivnom moglo doći do narušavanja ravnoteže kalija i natrija u tijelu. U
prilog tome ide i zaključak istraživanja, objavljenog u New England Journal of
Medicine, da uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani za gotovo 40 posto može
smanjiti rizik od srčanog udara.
Opća slabost i umor najčešći su pokazatelji potrebe za kalijem. Težak fizički rad ili naporna sportska aktivnost zahtijevaju obnovu kalijem, koji uz dodatak magnezija posve nadoknađuje iscrpljene tjelesne zalihe, vraća mišićni tonus i obnavlja tjelesnu kondiciju.
Jedna banana srednje veličine sadržava jednaku
količinu pektina kao i jabuka srednje veličine, što je
svrstava u namirnicu koja pogoduje snižavanju povišene vrijednosti kolesterola
u krvi.
Kad nije poželjna - U slučaju
povišene vrijednosti triglicerida u krvi, banane nisu poželjna namirnica. Ne
preporučuju se ni osobama oboljelima od bubrežnih bolesti niti onima koji
moraju smanjiti prehrambeni unos kalija.
Kome se preporučuje - Banane
nalaze mjesto i u prehrani oboljelih od šećerne bolesti, s napomenom da treba
odabrati zelenije i nešto manje (cca 60 g), što predstavlja jednu jedinicu
serviranja voća prema ADA sustavu (American Diabetes Association).
Zbog alkalnog djelovanja (zaluživanja), banane se preporučuju i osobama koje pretjerano jedu meso i mesne prerađevine, što pridonosi općem porastu kiselosti u organizmu.
Uloga banane u nutritivnoj terapiji i znanstveno je dokazana. Stimulira proliferaciju (razmnožavanje) stanica u želučanoj sluznici i pokreće oslobađanje zaštitnog sloja sluzi, koja trenutačno prekriva želučanu stjenku, sprječavajući pojačano lučenje klorovodične kiseline.
Budući da sadrži vrlo male količine kalcija i fosfora, može se uvrstiti i u prehranu osoba kod kojih je povišena razina paratiroidnog hormona u krvi.
Zbog alkalnog djelovanja (zaluživanja), banane se preporučuju i osobama koje pretjerano jedu meso i mesne prerađevine, što pridonosi općem porastu kiselosti u organizmu.
Uloga banane u nutritivnoj terapiji i znanstveno je dokazana. Stimulira proliferaciju (razmnožavanje) stanica u želučanoj sluznici i pokreće oslobađanje zaštitnog sloja sluzi, koja trenutačno prekriva želučanu stjenku, sprječavajući pojačano lučenje klorovodične kiseline.
Budući da sadrži vrlo male količine kalcija i fosfora, može se uvrstiti i u prehranu osoba kod kojih je povišena razina paratiroidnog hormona u krvi.
Sama ili u kombinaciji - Banana
pomiješana s mlijekom, zobenim pahuljicama s dodatkom proteina soje i sirutke
brzi je doručak u tekućoj formi (shake) koji osigurava sve potrebne nutrijente.
Moglo bi se reći da je to idealan doručak.
Nakon što je ogulimo, moramo je brzo pojesti, jer u protivnom dolazi do
oksidacije (plod poprima smeđu boju), a vitamini se razgrađuju. Ako je
koristimo za deserte, kreme za kolače ili samo kao frape, preporučuje se
nakapati je limunovim sokom, kako bi djelovao antioksidativno (vitamin C iz
limuna sprječava proces oksidacije).
No comments:
Post a Comment