Prirodni lek za mnoge
bolesti:
Maslačak se najčešće može naći u parkovima, na livadama, uz živice ili
puteve, pa zato retko ko zna kolika je zapravo njegova vrednost. Koren maslačka
je vretenast i veoma lekovit i zato je on danas nezaobilazna namirnica na
trpezama i u medicini.
Primena maslačka
U narodnoj medicini primjenjuje se kao aperitiv, kolagog, gorko
sredstvo, te za smanjivanje masnoće u krvi. Jestivi delovi maslačka su mladi listovi
koji se pripremaju kao salata, cvetovi se koriste za
pripremanje meda, korenje za pripremu kafe te pupoljci kao zamena za luk.
Sadrži mnoge vitamine i minerale. Od vitamina sadrži A, B, C a od
minerala magnezijum, fosfor, silicijum, natrijum, sumpor, mangan, te brojne
enzime, karotenoide i triterpenski alkohol. Primenjuje se kod
različitih oboljenja kao što je hepatitis (A, B, C), holelitijaze, konstipacija,
enterokolitis, insuficijencija bubrega, skrobut, anemija
Sirup od cvetova maslačka
Sakupiti 300 mladih cvetova maslačka početkom proleća na mestu
udaljenom od saobraćajnica i drugih zagađivača. Cvetove staviti u lonac, preliti
sa litar vode, dodati oceđeni sok jednog limuna i kuvati do vrenja.
Kada zavri, ugasiti, poklopiti i ostaviti da se ohladi preko noći.
Nakon 24 sata izvaditi cvetove iz lonca u gazu i istisnuti tečnost iz
njih u lonac, a zatim kroz duplu gazu procediti tečnost u drugi lonac. Tako
proceđenu tečnost pomešati sa 1 kg šećera i lagano kuvati 3-4
sata da se zgusne do konzistencije sirupa. Sterilisati staklene bočice ili
teglice i uliti u njih vruć sirup. Čuvati zaklonjeno od direktne
sunčeve svetlosti.
AGROmedia
----------------------------------------------------------------------
Poboljšava zdravlje kostiju
Maslačak je bogat kalcijem, koji je osnovni mineral za rast i čvrstoću kostiju.
Također, bogat je antioksidansima poput vitamina C i luteolina koji kosti štite
od oštećenja povezanih sa starenjem. Do njega dolazi najčešće pod utjecajem
slobodnih radikala koji dovode do krhkosti kostiju i povećanja rizika od
njihove lomljivosti.
Utječe na zdravlje jetre
Maslačak se odavna koristi za zdravlje jetre: i ovdje antioksidansi
igraju važnu ulogu, održavajući optimalan rad jetre. Nadalje, maslačak
omogućava pravilan protok žuči, uz stimulaciju rada jetre i poboljšanu probavu,
čime se smanjuje i rizik od zatvora, ali i nastanka niza gastrointestinalnih
poteškoća
Fitness.com.hr
No comments:
Post a Comment