| Izvor: Z. O. Joksović /
Novosti.rs
Ulje
susama dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora,
smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede, akne, čireve,
opekotine...
Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja
tromba, odnosno krvnog ugruška, ali i protiv dugotrajnog zatvora i neredovne
stolice. Preporučuje se i za odstranjivanje crevnih parazita, čišćenja creva,
kao i za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini
koriste ga i za saniranje povreda, akni, čireva, bradavica, opekotina...
Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti 50
grama ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom.
Osim gvožđa, u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar,
magnezijum i selen. Od vitamina posebno mesto zauzima vitamin E, moćan
antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti.
Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne
kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od
oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje
holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne
omega 6 kiseline su, takođe, važni sastojci za očuvanje zdravlja.
Istraživanja su pokazala da je susam delotvoran i protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač organa za varenje. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.
Istraživanja su pokazala da je susam delotvoran i protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač organa za varenje. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.
Lekovite tincture: Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno
kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog
semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti
na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.
Za lečenje hemoroida treba samleti kašiku susamovog semena i u to dodati dve kašike vode. Sve zajedno mešati dok ne nastane pasta i dodati kašičicu putera. Sve dobro umutiti a zatim namazati na parče tosta i pojesti.
Protiv opekotina - dve kašike susamovog semena potopljene u čaši vode staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smesu treba prelaziti preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.
Izvor: Večernje novosti
Za lečenje hemoroida treba samleti kašiku susamovog semena i u to dodati dve kašike vode. Sve zajedno mešati dok ne nastane pasta i dodati kašičicu putera. Sve dobro umutiti a zatim namazati na parče tosta i pojesti.
Protiv opekotina - dve kašike susamovog semena potopljene u čaši vode staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smesu treba prelaziti preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.
Izvor: Večernje novosti
Tahini namaz [Foto, Recepti čitatelja]
Vrlo jednostavan recept kao zamjena za orginalnu i još
uvijek skupu tahin pastu. Zdravo i zasitno. Koristi se kao zamjena maslacu.
Dobro je znati također da je sjeme susama višestruko korisno za zdravlje, jača
živce, podstiče rad srčanog mišića, suzbija gnojenje i ekceme, stvara
odbrambene materije protiv raka, uništava gljivice, te se upotrebljava u dijeti
kod dijabetesa.
Sastojci: 100 g susama, 2 kašike susamovog ili maslinovog
ulja, 200 g meda (može i pekmez)
Priprema; Susam
koji smo prepržili na jakoj vatri par minuta, samljeti sitno u mlinu za
kahvu ili blenderu. Treba da bude skoro kao prah (ne može biti u
potpunosti kao prah zbog masnoce koju sadrži susam). Dodati mu ulje da bi
napravili finu glatku masu u koju dodamo med i sjedinimo te dobro promješmo.
Umjesto meda možete staviti i pekmez koji daje drugačiju teksturu i
boju. Kombinacija sa medom dobra je protiv bronhitisa.
Vitamini i minerali: Od vitamina, tu su: A, B1, B6,
E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja
kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod
reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava
arterijski pritisak i sprječava napade migrene), cink (bitan
za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi
nepravilnosti na koži). Kalcijum i željezo naš organizam
može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.
Snižava loš holesterol i dobar za dijabetičare
Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni
sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju
apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani –
sezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog
pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih
posljedica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od
tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i
tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamida,
lijekova za liječenje šećerne bolesti.
Korištenje :Kašičica
sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se
doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni
sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene
sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog
potencijala. Kako ga napraviti, saznajte iz ovog recepta koji nam je poslao
čitatelj.
(A.S./Namirnice.ba/EatingWell/B92.net)
Susam zlata vredan:
Susam spada među najzdravije namernice, a moć i čarolija koju čini za zdravlje
ljudi poznata je od davnina. Ovaj začin savršen je dodatak jelima, a njegovi
sastojci blagotvorni su za organizam
Čudesna moć semena
susama poznata je od davnina. Konzumirali su ga Vavilonci, Stari Egipćani,
Asirci, Indusi, ali i Kinezi. Danas je zastupljen u svakoj kuhinji, od istoka
do zapada, od severa do juga, a smatra se da potiče iz Indije. Poznate su dve
vrste: žuti i crni, a i jedan i drugi imaju brojne namene. Njegova moć
dalekosežna je i osim što je ukusan, lepo izgleda kao dekoracija, a veoma je
zdrav. Susam je visoka, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa belim
ili ružičastim cvetovima, a njegov plod su mahune koje sadrže veliku količinu
semena bogatog kvalitetnim uljem koje se koristi za kuvanje, salate i
proizvodnju margarina.
Pospešuje mladolikost ; Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava starenje. Osim toga,
sadrži sezamolin, sezamin koji snižava holesterol i krvni pritisak, štiti jetru
od oksidativnih oštećenja, povećava nivo vitamina E... Brojna istrarživanja
potvrdila su i činjenicu da konzumiranje ove namernice smanjuje rizik od
razvoja nekih vrsta kancera. Kada je u pitanju energetski sadržaj, sto grama susama
ima 570 kcal. Ova biljka odličan je izvor bakra, mangana, kalcijuma,
magnezijuma, gvožđa i selena koji je neprocenjiv izvor tiamina B1, piridoksina
B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.
Dodatak je mnogim
tradicionalnim jelima, kolačima, pecivima i salatama. Podjednako je zastupljen
i u slatkim i u slanim jelima. Naravno, neprikosnoven je u istočnjačkoj
kuhinji. U zemljama u kojima se gaji ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Susam
je jedini začin koji se preporučuje svim osobama, bez obzira na godine. On
smanjuje migrenske glavobolje i pomože da se normalizuje ritam spavanja.
Blagotvoran je i kod bolnih menstruacija i predmenstrualnih tegoba poput grčeva
i nesanice…
RECEPT:
SASTOJCI: 300 g sirovog susama ,
100 g šećera, 1 kašika meda, 50 ml vode, ekstrakt vanile
PRIPREMA: Sitno
samleti susam. Pomešati šećer i vodu, staviti na najjaču vatru da provri pa
ostaviti nekoliko minuta da se kuva na najjačoj temperaturi. Dodati kašiku meda
i nekoliko kapi ekstrakta vanile. Skloniti sa šporeta i u tu smesu staviti
susam pa mešati tako da bude gusto da varjača jedva prolazi. Sipati u činiju i
ostaviti da se ohladi. Ko voli može da doda i kakao, orahe, lešnike, pistaće...
(preuzet tekst - Moni
Marković)
No comments:
Post a Comment